بارنامه چیست ؟

بارنامه نوعی سند محسوب می شود که شرکت های باربری صادر می کنند و تمام مشخصات کالا مانند ارزش واقعی آن ، هزینه بیمه ، مبدا ، مقصد ، تاریخ تحویل و … در آن قید می شود. بارنامه ها از اهمیت زیادی برخوردارند و در هنگام وقوع حادثه و دریافت خسارت از شرکت های بیمه کاربرد دارند . در این مطلب وزمه باربری اینترنتی تهران به قوانین و اهمیت آن اشاره میکند.

بارنامه

بارنامه چیست و چرا از اهمیت زیادی برخوردار است ؟ در سال های گذشته سندی تحت عنوان بارنامه وجود نداشت و همین مساله سبب می شد تا مشکلات زیادی در هنگام حمل بار ، تحویل بار و دریافت خسارت از بیمه به وجود آید. اما در حال حاضر صدور بارنامه های الکترونیکی کار را آسان کرده زیرا تمام مشخصات لازم در آن قید می شود و هیچ گونه دستکاری در آن انجام نخواهد شد. بارنامه ها جزو اصلی ترین مدارکی هستند که در هنگام دریافت خسارت از شرکت های باربری تحویل داده می شود. در مطلب گذشته تحت عنوان ” شرایط پرداخت خسارت بیمه باربری ” به بررسی این موضوع پرداختیم.

بارنامه چگونه متولد شد ؟

اگر بخواهیم در خصوص تاریخچه صدور این سند توضیح دهیم باید بگوییم که اولین بارنامه ها مربوط به دوران روم باستان می شدند. زیرا آن ها اغلب بارهای خود را با کشتی حمل می کردند و برای جلوگیری از مشکلات احتمالی سندی صادر می کردند که تمام اطلاعات بار در آن نوشته می شد. با گذر زمان و در کشورهای مختلف اسناد مختلفی بدین منظور نوشته می شد که مضمون تمام آن ها به یک شکل بود. در حال حاضر که شاهد گسترش تجارت در جهان هستیم و تکنولوژی پیشرفته زیادی کرده است ظاهر آن ها نیز مدرن شده و مدل قدیمی آن منسوخ شده است. به این معنی که دیگر کسی این سند را با دست نمی نویسد چون احتمال خطا و دستکاری در آن به شدت بالاست.

چرا بارنامه از اهمیت زیادی برخوردار است ؟

دلیل اهمیت بارنامه این است که به عنوان یک سند محکم بین فرستنده و حمل کننده بار شناخته می شود. در بسیاری از مواقع از این سند به عنوان رسید بار نیز یاد می شود. زیرا وجود آن اثبات می کند که بار توسط صاحب آن به شرکت باربری یا متصدی حمل بار تحویل داده شده است.
امروزه بارنامه ها دارای وجه قانونی نیز هستند. زیرا در صورت بروز هر گونه مشکل نمی توانید صحبت هایی خارج از موارد درج شده در این سند داشته باشید. چون فقط اطلاعات مندرج در آن در مراجع قانونی قابل پذیرش است.

بارنامه دارای چه ضوابط و مقرراتی است ؟

سندی که به عنوان بارنامه شناخته می شود دارای مقررات و ضوابط مربوط به خود است که تمام افراد اعم از صادر کننده ، فرسنده ، گیرنده و متصدی حمل کالا باید از آن اطاعت کند. برخی از مقررات حال حاضر این سند را در ادامه بررسی می کنیم.

قوانین مربوط به صادر کننده

⦁ معمولا بارنامه ها را شرکت ها و موسسات باربری صادر می کنند. این شرکت ها موظف هستند تا اطلاعات لازم در آن را تکمیل کنند. قید کردن کرایه حمل بار از مهم ترین مواردی است که باید در این سند نوشته شود.
⦁ از مهم ترین قوانینی که در خصوص صدور بارنامه وجود دارد صدور آن از مبدا قانونی کشور به اقصی نقاط کشور می باشد.
⦁ دریافت پروانه عبور برای بارهایی که به عنوان بارهای ترافیکی شناخته می شود.
⦁ بارنامه ها باید تحت پوشش بیمه مسئولیت صادر شوند. بیمه مسئولیت به این معناست که شرکت های حمل بار اینترنتی رانندگان و بار آن ها را در برابر انواع خطرات بیمه می کند. در مطالب گذشته در خصوص ” بیمه های مسئولیت ” صحبت کرده ایم.

قوانین مربوط به فرستندگان

⦁ فرستندگان موظف هستند تا مشخصات بار ، آدرس دقیق بارگیری را اعلام کنند. در صورت مغایر بودن هر کدام از این اطلاعات مسئولیت با فرستنده خواهد بود.
⦁ فرستندگان باید مشخصات گیرندگان بار را به طور کامل اعلام کنند. همچنین اعلام محل دقیق تخلیه بار نیز از اهمیت زیادی برخوردار است و باید در بارنامه قید شود.
⦁ تمام مشخصات مربوط به کالا مانند وزن ، نوع بسته بندی ، ارزش ریالی ، طول ، عرض و … اعلام شود. در صورت مغایرت آمار اعلام شده با نوع کالا ، هیچ مسئولیتی شامل حال شرکت باربری و بیمه نخواهد شد.

قوانین مربوط به گیرندگان

⦁ گیرندگان موظف هستند در موقع مقرر بار را تحویل بگیرند در غیر این صورت باید حق توقف را به وسیله حمل و نقل پرداخت کنند.
⦁ گیرندگان موظف هستند هزینه حمل کالا را بر اساس همان مبلغی که در بارنامه قید شده است پرداخت کنند. هزینه حمل بار توسط کامیون ، کامیونت ، خاور ، تریلی و …. با یکدیگر متفاوت است.

قوانین مربوط به رانندگان

⦁ یکی از وظایف رانندگان است که بارنامه را در دست داشته باشند تا بتوانند هزینه حمل را از گیرنده دریافت کنند. مفقود شدن یا گم کردن بارنامه به منزله خطای راننده محسوب می شود.
⦁ یکی از قوانینی که در خصوص رانندگان وجود دارد این است که بار را به موقع تحویل گیرنده بدهند در غیر این صورت بروز هر گونه خسارت ناشی از تاخیر بر عهده او خواهد بود.
⦁ راننده وظیفه محافظت از کالا را از زمان بارگیری تا تحویل و تخلیه بار بر عهده دارد و باید به خوبی از آن مراقبت کند.

انواع بارنامه

بارنامه ها در انواع مختلفی وجود دارند و صدور آن ها بستگی به نوع بار و نحوه حمل آن دارد. به طور مثال بارهایی که از طریق زمینی حمل می شوند دارای بارنامه های مجزا از حمل ریلی ، دریایی و هوایی هستند.

بارنامه دریایی

همان طور که از نام این سند پیداست برای حمل و نقل دریایی استفاده می شود. باربری دریایی دارای مزایا و معایب خاص خود است. به طور مثال اگر در رسیدن بار به مقصد عجله دارید و می خواهید تحویل بار در مدت زمان کوتاهی انجام شود حمل دریایی برای شما مناسب نخواهد بود. زیرا از سرعت پایینی برخوردار است و هزینه بالایی به دنبال دارد. به همین دلیل توصیه می شود کالاهای حساس مانند مواد غذایی را از این طریق حمل نکنید چون مواد غذایی جزو مواد فاسد شدنی هستند و حمل آن ها باید توسط سایر وسایل حمل و نقل انجام شود.

بارنامه هوایی

بارنامه های هوایی به منظور حمل و نقل با هواپیما صادر می شوند. در خصوص حمل و نقل با هواپیما دو مورد به نام ” کارگو ” و ” فریت بار ” وجود دارد که در مطالب گذشته به هر کدام از آن ها اشاره کردیم. در بارنامه هوایی تمام اطلاعات مربوط به بار در آن درج می شود.

بارنامه راه آهن

حمل و نقل توسط ریل و قطار یکی از راه های باربری محسوب می شود. بارنامه هایی که به این منظور صادر می شوند دارای تمام اطلاعات لازم هستند. باربری توسط ریل سرعت کمتری نسبت به باربری جاده ای و سرعت بیشتری نسبت به باربری دریایی دارد که انتخاب آن بر اساس نیاز شما صورت می گیرد.

بارنامه زمینی

بارنامه های زمینی جزو رایج ترین انواع بارنامه محسوب می شوند. در حال حاضر شرکت های باربری آنلاین به صدور انواع بارنامه زمینی اقدام می کنند. حمل و نقل زمینی توسط انواع ماشین باربری شامل کامیون ، کامیونت ، تریلی ، خاور و .. انجام می شود. برخی از این ماشین ها قابل تردد درون شهری و برخی دیگری قابل تردد برون شهری هستند.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.